EPC niet-residentieel

EPC of EPC NR?

Het EPC voor niet-residentiële eenheden heet EPC NR (Niet-Residentieel). Dit EPC geeft de energiezuinigheid weer van een gebouweenheid die gebruikt wordt als fabriek, kantoor, school,... en toont hoeveel inspanningen nog nodig zijn om te renoveren tot een koolstofneutrale gebouweenheid.

Wanneer heb ik een EPC NR nodig?

Vanaf 1 januari 2023 moet een niet-residentiële gebouweenheid bij verkoop, bij erfpacht, bij opstalrecht of bij het afsluiten van een nieuw huurcontract verplicht over een EPC NR beschikken. Vanaf 1 mei 2023 wordt deze verplichting uitgebreid naar alle notariële overdrachten (open definitie) in volle eigendom.

Vanaf 1 januari 2024 moeten alle gebouweenheden van publieke gebouwen en overheids gebouwen beschikken over een EPC voor niet-residentiële gebouwen. Het huidige EPC publiek kan dus niet langer gebruikt worden om aan de verplichtingen voor publieke gebouwen te voldoen.
Voor publieke gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 250m² geldt bovendien een uithangplicht.

Vanaf1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht overdracht of verhuur.


Vanaf 1 januari 2026 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m²over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop (en andere overdrachten) of verhuur.

Wanneer is het niet verplicht?

Voor verhuur van een assistentiewoning (serviceflat) met een dagprijs en zonder huurovereenkomst of verhuur van een nood woning met een dagprijs en zonder huurovereenkomst.

Bij verkoop van een onbewoonbaarverklaarde wooneenheid.

Bij verkoop of verhuur vanwoonboten.

Bij verkoop van een deel van de eigendom (bijv. door één van de partners bij een echtscheiding).

Bij schenking

Bij verhuur van een vakantiewoning met een huurovereenkomst voor minder dan 2 maanden.
Een EPC is wél nodig bij een huurovereenkomst vanaf 2 maanden of als de vakantiewoning hoofdverblijfplaats is van de huurder.

Wat als ik er al één heb?

Het EPC moet geldig zijn van het moment van te koop of te huur stellen tot en met de datum van het verlijden van de notariële akte of de ondertekening van de huurovereenkomst. Ga na of de geldigheidsdatum op uw ‘EPC voor een bestaande woning’ of ‘EPC Bouw’ nog niet verstreken is.

Vanaf 2022 moet bij verkoop het EPC voor een bestaande woningzijn opgemaakt in 2019 of later.

Wat moet ik voorzien tijdens het onderzoek?

Het is belangrijk om op voorhand alle gevraagde informatie door te sturen.

Zo kan onze deskundige een grondige vooronderzoek doen. 

Gevraagde informatie zijn plannen van de woning met liefst zoveel mogelijk maten op, facturen van recent uitgevoerde (energetisch verbeterde) renovatiewerken, technische fiches van gebruikte materialen,...

Hoelang blijft het EPC geldig?

Het EPC is 10 jaar geldig, maar vervalt als

de gebouweenheid van bestemming verandert, bijvoorbeeld van wonen naar winkel, restaurant of kantoor of omgekeerd.
Of als er een nieuw epc is opgesteld en ingediend.


Wenst u een offerte voor een EPC?